Duurzaamheid is een trend die op alle sectoren zijn stempel drukt. Ook op de hovenierssector. De toegevoegde waarde van een duurzame tuin is dat het een stukje natuur aan huis omvat. De tuin wordt steeds meer een plekje om van te genieten. Samen met vrienden of familie. Of alleen. Omdat steeds meer mensen langer thuis blijven wonen, dient de tuin daarin mee te gaan. Daarbij zijn trends zoals compleet betegelen voorbij. De duurzame tuin maakt zijn opmars.

Wat is een “duurzame tuin”?

Een duurzame tuin omvat elementen die blijvend en stijlvast zijn. Planten krijgen de kans om volwassen te worden. De bodemvormingsprocessen krijgen meer kans. En dieren hebben de mogelijkheid om de tuin te bezoeken. Een duurzame tuin gaat hand in hand met tijd. De tuin heeft namelijk voldoende tijd en rust nodig om zich volwaardig te ontwikkelen. Daarbij kunnen planten groeien en bloeien, zonder dat zij verstoord worden.

Enkele tips en tricks om een duurzame tuin te bewerkstelligen:

  1. Kies alleen voor sterke inheemse plantsoorten. En laat de natuur zelf bepalen welke planten zich natuurlijk handhaven.
  2. Een duurzame tuin kan onderhoudsarm zijn. Hierbij is een doordachte samenwerking met de natuur wenselijk.
  3. Een duurzame tuin is een uitstekende harmonie tussen mens, plant en dier.

Duurzame materialen

Sommige materialen zoals meubels, bestrating en potten zijn niet duurzaam. Kies bij de plaatsing van elementen of meubels voor duurzame materialen. Bijvoorbeeld materialen die lang meegaan, niet chemisch zijn bewerkt, van een duurzame / lokale bron komen of recyclebaar zijn.

Moestuin, groene daken, groenafval

Al met al is het bij een duurzame tuin belangrijk dat u bewuste keuzes maakt. Het gaat om de juiste producten, materialen en beplanting. Zo kunt u een eigen moestuin aanleggen, een groen dak op de garage of schuur, en sterke planten aanleggen. Deze planten zijn minder vatbaar voor ziekten en plagen. En hoeven niet met bestrijdingsmiddelen te worden ingespoten. Daarnaast kunt u groenafval hergebruiken in de tuin. Niet alleen goed voor de bodem, maar ook goed voor de afvalbak. Deze vult zich namelijk minder snel. Een andere optie is het opslaan van regenwater.

Regenwater opslaan

Water infiltratie is een belangrijk punt voor de duurzame tuin. Door veel bestrating hoopt het water zich op en kan de riolering het begeven. Met als gevolg dat straten, tuinen en pleinen overlopen. Zog voor een goede waterinfiltratie in eigen tuin. Dat kan door de hoeveelheid bestrating te verminderen. Of kies voor half verharding zoals grind of bestrating met grote voegen. Zo kan het water de bodem bereiken. Een andere mogelijkheid is om regenwater op te vangen in een opslagtank, regenton of bassin. Wanneer u kiest voor een groendak, zorgt de vegetatie ervoor dat het dak het water langer vasthoudt.

Energiebesparende tuinverlichting

Zorg ervoor dat uw buitenverlichting bestaat uit energiezuinige lampen zoals Ledverlichting of verlichting op zonne-energie. Niet alleen bespaart u op de energierekening, maar u geeft ook de natuur rust wanneer de tuinverlichting niet de hele nacht aanstaat.

Duurzaam tuinontwerp laten maken

Naast klimaatverandering en de verandering van de biodiversiteit in Nederland, is investeren in een duurzame tuin een goed idee. Een huis met een duurzame tuin kan u een economische meerwaarde opleveren van maar liefst 10%. Als hoveniersbedrijf adviseren wij u graag over de mogelijkheden van een duurzame tuin. Niet tijdens de uitvoering, maar al in het ontwerpproces. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden van een duurzame tuin bij De Biesbosch Gijsbers Groep?

Kom eens langs voor een oriënterend gesprek. U zit nergens aan vast. Wij bespreken uw wensen en maken een passend ontwerp, geheel op maat.